Przepis: Kawkao – czyli kawa z kakao

wpis w: Artykuły | 0

Mało popularny, ale niezwykły sposób przyrządzania kawy. Jak najbardziej możemy przyrządzać kawę z kakao i to na różne sposoby.

Czego potrzebujemy?

  1. Kawa
  2. Kakao

Kawa – nada się każda, zarówno nierozpuszczalna jak i rozpuszczalna. W przypadku kaw zbożowych lepiej będzie sprawdzić samemu.
Kakao – oczywiście prawdziwe kakao ciemne z ziaren kakaowca. Unikaj „kakao słodkiego”, ponieważ zwykle to w ponad 80% cukier.

Przygotowanie klasyczne

Prościej się chyba nie da: wsyp łyżeczkę kawy, wsyp łyżeczkę kakao, zalej gorącą wodą, zamieszaj. Możesz użyć wrzątku (szczególnie do kaw nierozpuszczalnych) lub wody w okolicach 75-90°C (przy kawie rozpuszczalnej).

Przygotowanie w kawiarce/ekspresie

Możesz przygotować kawkao także w kawiarce/ekspresie do kawy. Weź jednak pod uwagę, że kakao rozpuszcza się w wodzie. Jeśli pojemnik na kawę musi być wypełniony, aby działał poprawnie, dodaj kakao już do przygotowanej kawy i dokładnie wymieszaj.

Korzyści

  • Smak – uzyskujemy kawę z delikatnym, kakaowo-czekoladowym smakiem.
  • Oderwanie od monotonii – dla osób pijących kawę dzień w dzień.
  • Możliwość zerwania z dosładzaniem – dodanie kompozycji nowego smaku można pogodzić z przestaniem lub zmniejszeniem słodzenia.
  • Zdrowotne – kakao cechuje szereg korzyści zdrowotnych, w tym wysoką zawartość magnezu i innych minerałów, co idealnie uzupełnia się z możliwym odwadniającym działaniem kofeiny. Pamiętaj, że kawa nie jest szkodliwa, a pita w umiarze ma nawet umiarkowane korzyści zdrowotne. Dodając kakao dodatkowo zwiększasz te korzyści.

Uwagi

  • Kakao także zawiera kofeinę (substancję odpowiadającą za neutralizację zmęczenia i pobudzenie). Uważaj, aby nie przesadzić z jej ilością.
  • Wybieraj kakao z dobrych źródeł – niekoniecznie najtańszą wersję z dyskontu.
  • Możesz dodać także odżywki białkowej WPC (lub WPI), aby otrzymać kawowy napój wysokobiałkowy.

Smacznego! 🙂

coffee-34251

Dodaj komentarz