Mało popularny, ale niezwykły sposób przyrządzania kawy. Jak najbardziej możemy przyrządzać kawę z kakao i to na różne sposoby.
Czego potrzebujemy?
- Kawa
- Kakao
Kawa – nada się każda, zarówno nierozpuszczalna jak i rozpuszczalna. W przypadku kaw zbożowych lepiej będzie sprawdzić samemu.
Kakao – oczywiście prawdziwe kakao ciemne z ziaren kakaowca. Unikaj „kakao słodkiego”, ponieważ zwykle to w ponad 80% cukier.
Przygotowanie klasyczne
Prościej się chyba nie da: wsyp łyżeczkę kawy, wsyp łyżeczkę kakao, zalej gorącą wodą, zamieszaj. Możesz użyć wrzątku (szczególnie do kaw nierozpuszczalnych) lub wody w okolicach 75-90°C (przy kawie rozpuszczalnej).
Przygotowanie w kawiarce/ekspresie
Możesz przygotować kawkao także w kawiarce/ekspresie do kawy. Weź jednak pod uwagę, że kakao rozpuszcza się w wodzie. Jeśli pojemnik na kawę musi być wypełniony, aby działał poprawnie, dodaj kakao już do przygotowanej kawy i dokładnie wymieszaj.
Korzyści
- Smak – uzyskujemy kawę z delikatnym, kakaowo-czekoladowym smakiem.
- Oderwanie od monotonii – dla osób pijących kawę dzień w dzień.
- Możliwość zerwania z dosładzaniem – dodanie kompozycji nowego smaku można pogodzić z przestaniem lub zmniejszeniem słodzenia.
- Zdrowotne – kakao cechuje szereg korzyści zdrowotnych, w tym wysoką zawartość magnezu i innych minerałów, co idealnie uzupełnia się z możliwym odwadniającym działaniem kofeiny. Pamiętaj, że kawa nie jest szkodliwa, a pita w umiarze ma nawet umiarkowane korzyści zdrowotne. Dodając kakao dodatkowo zwiększasz te korzyści.
Uwagi
- Kakao także zawiera kofeinę (substancję odpowiadającą za neutralizację zmęczenia i pobudzenie). Uważaj, aby nie przesadzić z jej ilością.
- Wybieraj kakao z dobrych źródeł – niekoniecznie najtańszą wersję z dyskontu.
- Możesz dodać także odżywki białkowej WPC (lub WPI), aby otrzymać kawowy napój wysokobiałkowy.
Smacznego! 🙂
Anonim
Stestuję rano 😀